Składniki:
2,5 szklanki mąki
250 g masła lub margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 żółtka
Słoik jabłek prażonych z rodzynkami
Składniki na pianę:
4 białka
Szczypta soli
1 budyń śmietankowy
1/2 szklanki cukru
Blacha do pieczenia o wymiarach 22/32
Tłuszcz do wysmarowania blachy
Bułka tarta do wysypania blachy
Wykonanie:
Mąkę przesiałam z proszkiem. Na stolnicę dałam masło, żółtka i zagniotłam szybko ciasto. Następnie ciasto zawinęłam w folię i włożyłam na pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowałam i wyłożyłam na blaszkę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą.
Piekarnik nagrzałam do temperatury 180 stopni i włożyłam ciasto na około 10-15 min żeby się podpiekło. Gdy ciasto się lekko podpiekło to wyłożyłam mus jabłkowy.
Pozostało mi jeszcze zrobienie piany. Do białek dodałam szczyptę soli i ubiłam na sztywno. Następnie wsypałam budyń, cukier i wszystko wymieszałam mikserem. Tak ubitą pianę wyłożyłam na jabłka i włożyłam ponownie do piekarnika na około 35 minut. Gdy ciasto się upiekło pozostawiłam w piekarniku żeby wystygło.