dzień dobry

 

Składniki:

 

2,5 szklanki mąki

250 g masła lub margaryny

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 żółtka

Słoik jabłek prażonych z rodzynkami

 

 

Składniki na pianę:

 

4 białka

Szczypta soli

1 budyń śmietankowy

1/2 szklanki cukru

Blacha do pieczenia o wymiarach 22/32

Tłuszcz do wysmarowania blachy

Bułka tarta do wysypania blachy

 

 

 

Wykonanie:

Mąkę przesiałam z proszkiem. Na stolnicę dałam masło, żółtka i zagniotłam szybko ciasto. Następnie ciasto zawinęłam w folię i włożyłam na pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowałam i wyłożyłam na blaszkę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą.

Piekarnik nagrzałam do temperatury 180 stopni i włożyłam ciasto na około 10-15 min żeby się podpiekło. Gdy ciasto się lekko podpiekło to wyłożyłam mus jabłkowy.

Pozostało mi jeszcze zrobienie piany. Do białek dodałam szczyptę soli i ubiłam na sztywno. Następnie wsypałam budyń, cukier i wszystko wymieszałam mikserem. Tak ubitą pianę wyłożyłam na jabłka i włożyłam ponownie do piekarnika na około 35 minut. Gdy ciasto się upiekło pozostawiłam w piekarniku żeby wystygło.



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl